Zorgverzekering kiezen?

Kies je zorgverzekering met zorg!

Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders zelf hun arts, psycholoog of andere zorgverlener willen kunnen kiezen. Tegelijkertijd maken zorgverzekeraars deze vrije keuze steeds moeilijker. Bij veel zorgpolissen wordt de zorg alleen volledig vergoed als je zorgverlener een contract heeft met de verzekeraar. Zo niet, dat moet je 25% of meer van de kosten zelf betalen. Dit komt nog bovenop je eigen risico. Wil je verzekerd zijn van goede zorg, met een hoge vergoeding? Let dan goed op bij het afsluiten van je zorgverzekering.

Wat voor verzekering kies ik?
Er zijn twee soorten verzekeringen: naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen.

  • Bij een naturaverzekering heb je recht op zorg. De zorgverzekeraar bepaalt welke zorgverleners die zorg mogen leveren. je kunt voor een andere zorgverlener kiezen, maar dan vergoedt de verzekeraars slechts een deel van de kosten (meestal zo’n 60-75%). Bij een naturapolis, bij aanwezigheid van een contract tussen uw zorgverlener en uw zorgverzekeraar, gaat de rekening rechtstreeds naar de zorgverzekeraar. Een uitgeklede variant van de naturaverzekering is de budgetpolis. Hier kun je slechts terecht bij een zeer beperkt aantal zorgverleners.
  • Bij een restitutieverzekering heb je recht op vergoeding van de zorg. Je mag zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat. Dit is niet van invloed op de hoogte van de vergoeding. Meestal schiet je de rekening zelf voor, en krijg je de kosten daarna terug van de zorgverzekeraar. Restitutieverzekeringen bieden dus meer keuzevrijheid, maar ze zijn in de regel wel iets duurder in premie.

Lees de voorwaarden
Let dus bij het sluiten van een verzekering goed op:

  • Wil je volledige vrijheid houden van de keuze van je eigen zorgverlener? Kies dan voor een restitutiepolis. Kijk goed welke zorg vergoed wordt.
  • Kies je toch voor een naturaverzekering? Check dan of jouw verzekeraar wel een contract heeft met jouw apotheek, psycholoog, fysiotherapeut of andere zorgverlener. Dit kun je nagaan op de website van je verzekeraar, of navragen bij je zorgverlener.